Ferenc pápa elrendelte, hogy minden vatikáni tisztviselő és a világ összes püspöke nyugdíjba vonulás után egyszerű életet éljen, és hagyjanak fel a hatalmi vágyaikkal.

 

Az utóbbi években rengeteg egyházi vezető, püspök és vatikáni képviselő került bírálatok kereszttüzébe azért, mert lemondásuk és visszavonulásuk után sem adják fel a luxust, amelyben élnek. Sokan fényűző házakban és rendőri testőrséggel körülvéve tengetik napjaikat.

 

Ferenc pápa új rendelete értelmében a főpapoknak „fel kell adniuk hatalom iránti vágyukat és azt a meggyőződésüket, hogy helyettesíthetetlenek”. Tovább azt is kikötötte, hogy mindenki, „aki visszavonult hivatalától szerény, alázatos, imaközpontú töltsék idejüket” a szentírást lapozgatva és a lelkipásztori munkáknak szentelve magukat.

 

 hirdetes_400x285  

Maga a pápa is lemondott vatikáni apartmanjáról, és egy egyszerű ház vendégszobájába költözött.

 

A pápa olyan egyházi törvénymódosítást eszközölt, ami ugyan változatlanul 75 évben határozza meg a nyugdíjkorhatárt, de a pápa indokolt esetben meghosszabbíthatja a hivatali időt.

 

A rendelkezés egyik oka a Tarcisio Bertone kardinális és vatikáni államtitkár esete, aki hatalmas, a Szent Péter Bazilikára nyíló kilátással rendelkező luxusvillát tartott fenn, pénzmosásba keveredett egy gyermekkórház számlái kapcsán, és a visszavonulása után is az olasz rendőrség testőrsége vigyázott rá és furikázta.

 

Teraz.sk

Nyitókép: mnn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!