Szlovákiában kifejlesztett robotot repít a NASA a Marsra – írja a Hospodárské Noviny gazdasági lap internetes kiadása. Az szerkezet Mciahela Musilová, a Szlovák Űrtevékenység Szervezetének elnökének és a Nemzetközi Edinburgh-i Hercegi Díj (DofE) birtokosának gondjaira van bízva, aki a NASA „marsonautája”.

 

Az Androver 2 névre hallgató űrterepjárót úgy alakították ki, hogy a nehéz terepen is előre tidjn haladni, anélkül, hogy oldalára dőlne. Ráadásul szállításra is alkalmas, 45 kilogrammig terhelhető.

 

„Fő feladata segíteni a geológiai kőzetminták szállítását, illetve feltérképezni a környezetét, amelyben majd a dolgát végzi”

 

Fogalmazott Peter Pásztó, az Androver 2-t kifejlesztő a RoboTech Vision vállalat ügyvezetője. A robot Musilovának segít majd begyűjteni és szállítani a geológiai mintákat. Közben pedig méri a levegő hőmérsékletét, összetételét, páratartalmát és a felszín sajátosságait. Az Androver kamerával felszerelt egység. Feladata, hogy a Marsra utazó asztronauták munkájának segítése (elég arra gondolni, hogy a szkafander önmagában is 30 kg, tehát nem egyszerű vele közlekedni). A robotot méretben kisebb elődjéből fejlesztették ki, Pásztó  elmondása szerint három hónapig tartott a munka.

 hirdetes_300x300  

 

A RoboTech Vision csesztei vállalkozás, amely 2013-tól van jelen a szlovákiai piacon. Fő profilja nem a robotikai szállítóeszközök gyártása, hanem Android alkalmazások fejlesztése.

 

A robot teljes költsége néhány tízezer euróra tehető.

 

HNonline.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!