A Most-Híd szervezetei szabad kezet kaptak, hogy kivel lépnek szövetségre a helyhatósági választásokon, kivételt csak az extrémisták jelentenek. Ezt Jakab Elemér (Most-Híd) válaszolta arra az újságírói kérdésre, mely az MKP-val való esetleges együttműködést firtatta a közelgő önkormányzati választásokon. A vegyespárt elnöksége az Országos Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatót szombaton.

 

„A koalícióban a helyzet stabilizálódott, azt azért nem mondhatjuk, hogy soha többé nem lesz feszültség. Azt azonban elmondhatjuk, hogy megtanultuk megoldani a problémákat a médián kívül, és ez a legfontosabb”

 

–mondta Bugár Béla a Most-Híd elnöke a párt országos tanácsának ülése utáni sajtótájékoztatón.

 

Jelenleg a vegyespárt és az SNS között van feszültség a védelmi minisztériumban kialakult helyzet miatt. Peter Gajdoš miniszter többször is konfliktusba került Ondrejcsák Róberttel, a Most-Híd által jelölt védelmi államtitkárral – ez utóbbi felháborodásának például a Facebookon is hangot adott.

 hirdetes_810x300  

 

 

A Most-Híd nem tartja jó ötletnek a nyugdíjkorhatár befagyasztását

 

Az Országos Tanácson több kérdés is megvitatásra került – mondta a pártelnök. Többek között a minap bejelentett újabb koalíciós szociális csomag.

 

Ezzel kapcsolatban Bugár elmondta, hogy saját javaslatokkal is hozzájárulnak a csomag tervezetéhez. Említette a végrehajtási amnesztiát, valamint homályosan beszélt a dolgozni akaró munkanélküliek, a családok és a gyermekek támogatásáról.

 

A nyugdíjkorhatár felső határának alkotmányos megszabásával kapcsolatban Bugár kifejtette, hogy „nem arról kellene beszélni, hogy 64 vagy 65 év legyen a korhatár, mert a rendszert úgy kell felépíteni, hogy fenntartható legyen”.

 

Bár nem mondta ki, hogy ellenenzi a nyugdíjkorhatár befagyasztását, de kétségének adott hangot, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható maradna-e. (A sorok között: ha nem emeli az állam a nyugdíjkorhatárt, akkor a dolgozókat kell nagyobb adókkal terhelni, miközben az elöregedés miatt egyre több nyugdíjast kell eltartania egy fogyatkozó munkásrétegnek).

 

A Most-Híd javaslata az, hogy a korhatár befagyasztása helyett a nyugdíj előtt állók már öt évvel előre tudják, pontosan mikor és milyen feltételekkel mehetnek nyugdíjba (jelenleg a kormány minden év októberében rendeletben határozza meg, hány nappal tolja ki a nyugdíjkorhatárt, rendszerint ez 76 nap szokott lenni). A vegyespárt ezt a javaslatot akarja átvinni a Koalíciós Tanácson.

 

Lucia Žitňanská most-hidas igazságügyi miniszter elmondta, hogy a  rendőrségi belső ellenőrzés leválasztása a belügyminisztériumról még mindig terítéken van, „intenzív tárgyalásokat folytattak“ a belügyminisztériummal a kérdésben.

 

Bugár újságírói kérdésre sem árulta el, hogy konrétan milyen családtámogatási intézkedéseket tervez, mert – mint mondta – nem akar a „médián keresztül veresenyezni“ a koalíciós partnerekkel.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!