Több ellenzéki politikus és újságíró a Bašternák-ügy miatt politikai tetemnek nevezte Robert Kaliňák belügyminisztert. Még ha kezdetben ez így is tűnt, Kaliňák feltámadt, felfogadott egy PR csapatot, több ezer eurót fektet a saját népszerűsítésébe, mindemellett pedig a Smer második legmegbízhatóbb politikusa. S amennyiben Robert Ficónak sikerül megegyeznie Andrej Kiskával abban, hogy az Alkotmánybírósághoz távozzon, akkor Kaliňák – Fico óhaja szerint – minden bizonnyal a Smer új pártelnöke lesz.

 

Legalábbis a Denník N információi szerint ez Robert Fico elképzelése. Ezzel a lépéssel eleget tenne Kiska azon feltételének, miszerint az új kormányban Kaliňáknak nem szabad helyet kapnia.

 

Ez a megoldás még magát Kaliňákot is elégedettséggel töltené el, hiszen már 2014-től – amikor Fico indult az államfőválasztáson – arra vár, hogy Fico helyébe lépjen a párt élén.

 

 hirdetes_400x285  

Kaliňák: Akár űrhajós is lehetek

 

Erre nem tudok semmit sem mondani, hiszen ha jól értelmeztem a miniszterelnök úr szavait, akkor úgy vélem, hogy mindent világosan elmondott“ – mondta Kaliňák múlt héten arra vonatkozóan, hogy miképpen értékeli Fico távozással kapcsolatos elképzeléseit.

 

Akár Ön is válthatná Ficót a miniszterelnöki székben? „Ha sikeresen abszolválom a kiképzést, akkor talán űrhajós is lehetek“.

 

Válthatná Ficót a pártelnöki székben úgy, hogy a kormányból kimaradna? „Léteznek olyan világos szabályok, amelyek minden demokratikus társadalomban működnek. Mi átvettünk egy mandátumot, amiért ebben a pillanatban felelősséggel tartozunk, ezért jelenleg az összes többi kérdés tárgytalan“ – mondta Kaliňák.

 

Fico még azelőtt, hogy távozna, nagy változásokat szeretne véghezvinni a pártban járási szinten, hiszen a járási tisztségviselők azok, akik befolyással vannak azoknak a küldötteknek a jelölésére, akik aztán a pártelnököt megválasztják.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!