Droglegalizáció. Ez a legújabb konfliktusforrás a kormánykoalícióban. A  vegyespárt igazságügyi minisztere a szerdai kormányülésre tervezte beterjeszteni a drogfogyasztás büntetéseinek könnyítését. Végül, megegyezés hiányában kénytelen volt visszavonni a javaslatot, Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke pedig szerda késő este a sajtón keresztül nyilatkozatban üzent.

 

„A miniszter asszonynak már nem kell semmilyen új javaslatot beterjesztenie, mert pártunkon biztosan nem jut át,“

 

reagált az SNS elnöke Andrej Danko Drogstop című nyilatkozatban. Így reagált Lica Žitňanskára, aki azt tervezte, hogy ismét megpróbál támogatást szerezni a törvénytervezetnek.

 

Egyértelmű nemet mondok minden javaslatra, amely a droglegalizációra vonatkozik, vagy könnyítené a beszerzésüket és legitimizálná fogyasztásukat vagy terjesztésüket. A droglegalizáció számomra lezárt téma,“ fogalmazott, hozzátéve, hogy „nem hiszi, hogy olyan országban él, ahol a fiatalok 30 százaléka már kipróbálta a drog valamelyik fajtáját.“

 hirdetes_810x300  

 

Amit arról beszámoltunk, Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter szerdán terjesztette volna a kormány elé azt a törvényjavaslatot, amely enyhítené bizonyos kábítószerek birtoklásáért járó büntetést. A javaslat szerint, ha valakit könnyűdrog fogyasztásán kapnak, akkor legfeljebb 165 eurós pénzbírsággal megúszhatja a dolgot, de csak akkor, ha az eset előtti 12 hónapban nem büntették meg már ugyanezért.

 

A tervezet szerint marihuána esetében 1 gramm, a pervitinnél és más amfetaminoknál 0,2 gramm, a heroinnál 0,5 gramm lenne a mennyiségi határ, amely alatt még lehet „saját fogyasztással” magyarázni a drogbirtoklást.

 

Körkép.sk/teraz.sk

Nyitókép: čas.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!