Emmanuel Macron francia államfő olyan intézkedéscsomagot terjeszt a törvényhozás elé, amely szigorítaná a bevándorláspolitikát Franciaországban. A közvélemény támogatja az ötletet, de Macron pártjának képviselői élesen kritizálták az elnök javaslatait.

 

A francia bevándorlási törvény szigorítása érinti a menekültkérelemre vonatkozó szabályokat is. Eszerint az illegális bevándorlókat az eddigi 45 nap helyett 90 napig vehetik őrizetbe a hatóságok, az illegális határsértést pedig akár egy évnyi börtönbüntetéssel is sújtanák magas pénzbírság mellett. A menedékkérelem leadásának határideje is jelentősen csökkenne.

 

Mindezek mellett azonban a francia kormány tagjai azt nyilatkozták a sajtónak, hogy az intézkedések segítségével egyszerűsödne és felgyorsulna a fiatal menedékkérők kérelmének elbírálása.

 

 hirdetes_400x285  

Macron pártja, a Lendületben! parlamenti többséggel rendelkezik, ez azonban nem jelenti a javaslat borítékolható győzelmét. A párton belül is sok ellenzője van az ötletnek, sokan azzal érvelnek, hogy a javaslat elfogadása „növelné a félelmet”az emberek körében, mert „nem igaz, hogy minden Franciaországban élő külföldi terrorista és szociális juttatásokat szed”.

 

A bírálatok ellenére a közvélemény üdvözli Macron kezdeményezését. A BVA közvéleménykutató-ügynökség felmérése szerint a francia lakosság 63 százaléka véli úgy, hogy túl sok külföldi él az országban.

 

Franciaországba a tavalyi év folyamán rekordmennyiségű, 100 ezer menedékkérő érkezett (ők azok, akik nyújtottak be menedékkérelmet és a hatóságok látókörében vannak). Ez jelentős mennyiség, de Németországétól így is elmarad. Ott 186 ezer menedékkérelmet nyújtottak be 2017-ben.

 

HNonline.sk

Nyitókép: TheAtlantic.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!