Nagy-Britanniában fordult kocka. Már többen vándorolnak be harmadik országból (nem európai országokból), mint uniós tagállamból, legalábbis a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal mai jelentése szerint.

 

A jelentés úgy fogalmaz, hogy az elmúlt évek „legnagyobb visszaesése következett be az EU-tagországokból érkező bevándorlók számát tekintve”.

 

A múlt évben uniós tagországból összesen 220 ezer ember vándorolt ki Nagy-Britanniába, ami 47 ezer fővel kevesebb a 2016-os évhez képest. Egyúttal a legtöbb uniós állampolgár is hagyta el az országot: több mint 130 ezer fő, ami 10 éves rekordnak számít.

 

 hirdetes_300x300  

Ezzel szemben 2017-ben 285 ezer ember érkezett a britekhez harmadik országokból, ami 26 ezer fős növekedést jelent a 2016-os évhez képest.

 

„Az Egyesült Királyság nagy mértékben vált kevésbé vonzónak az uniós állampolgárok számára (…). Valószínűleg ez az egyik faktor, ami magyarázza az Egyesült Királyság népességében tapasztalt visszaesést”

 

fogalmazott Jonathan Portes, a Changing Europe agytröszt vezető elemzője.

 

A brit statisztikai hivatal megállapítása szerint a nettó migráció (bevándorlók mínusz kivándorlók) rekordnagyságú zuhanást szenvedett el, és ebben a távozó uniós polgároknak jelentős szerepük van.

 

Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!