Hatalmas felháborodást keltett az USA kereskedelmi partnerei körében, hogy Donald Trump amerikai elnök jelentős vámmal sújtaná a külföldi acél és alumínium behozatalát. A protekcionista intézkedés hírére reagálva az EU és Kanada is válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

 

Trump 25 százalékos vámmal sújtaná az acélimportot, 10 százalékossal az alumínium-behozatalt. A célja az lenne, hogy növelje az amerikai acélipari foglalkoztatottságot. Néhány szakértő azonban kétli, hogy a vámok bevezetése érdemleges eredménnyel járna, ráadásul növelheti a belpiaci árakat.

 

Az acél- és alumíniumvám elsősorban az autógyárakat érinti. A Toyota amerikai részlege már bejelentette, hogy az intézkedés „nagyon hátrányosan” érinti az autógyárakat, az ellátókat és a vevőket egyaránt.

 

 hirdetes_810x300  

Az USA legnagyobb acélbeszállítója Kanada, amely Trump javaslatát „elfogadhatatlannak” tartja.

 

A világ acéltermelésének felét adó Kína egyelőre nem reagált a hírre.

 

Ami az amerikai acélipart illeti: 2000-ben még 112 millió tonna acélt termeltek ki Amerikában, ami 2016-ra 86,5 millió tonnára csökkent. Az iparág az ezredfordulón közvetlenül 135 ezer embernek adott munkát, 2016-ban már csak 83 600-nak.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!