Az Egyesült Államok által az acélra és alumíniumra kivetett vám miatt az EU válaszintézkedéseket foganatosított: az Európai Bizottság azt javasolta a tagállamoknak, hogy 25 százalékos importvámot vezessenek be az Egyesült Államokból érkező acélipari, ruházati, cipő- és egyéb ipari termékek behozatalára.

 

A Bloomberg gazdasági hírportál információi szerint a bejelentett vámjavaslat összesen 2,8 milliárd euró értékű importra vonatkozik.

 

Az USA 25 százalékos importvám bevezetését helyezte kilátásba az acéltermékekre (származási országtól függetlenül) és 10 százalékos importvámot vezetne be az alumíniumra.

 

 hirdetes_810x300  

Az európai válasz vámmal sújtaná a pólók, a motorkerékpárok és a szabadidős hajók USA-ból történő behozatalát.

 

A megtorlóvámot azonban könnyen újabb viszontválasz követheti. Nem kizárt ugyanis, hogy az USA vámot vetne ki még az európai autókra is – ez a lehetőség a dieselgate botrány kitörése óta gyakran emlegetett lehetőség.

 

Donald Trump többször is bírálta például Németországot, hogy az USA több terméket vesz Németországtól mint fordítva, miközben Németország adós marad például a NATO fenntartásához való arányos hozzájárulással.

 

Bloomberg.com

Nyitókép: napi.hu

Megosztás:
Címkék: EU USA vám

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!