Képzőművészek, dizájnerek, filmesek és fényképészek. Több mint 160-an vannak és a következő országos megmozdulást egy speciális akcióval kívánják támogatni.

 

Az akciót tömören és kifejezően nevezték el: Reakció (Reakcia). A különböző generációkból származó művészek az elmúlt napokban feldolgozták a szolidaritásérzetüket, a bánatukat, haragjukat, a változás iránti vágyukat, valamint a demokráciába és az igazságba vetett hitüket. A műveiket egy közös kiállításon mutatják be. A tárlatot máricus 9-én, pénteken a pozsonyi Úri (Panská) utca 13 alatti épület udvarán nyitják meg.

 

A kollekciót – amely Ján Kucia és Martina Kušnírová meggyilkolására emlékezik meg – festmények, rajzok, karikatúrák és animált gifek alkotják. A műalkotásokat egy háromórás pop-up kiállítás keretében, több projektor segítségével fogják kivetíteni a falakra. A vetítést 19.00 órára tervezik, az “Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” néven megszervezett pozsonyi tömegdemonstráció után.

 

 hirdetes_810x300  

Az alkotásokat hatalmas felületeken eredetileg az egész fővárosban szerették volna kihelyezni, de nem kaptak rá engedélyt. „Az akcióba bekapcsolód műveket nem kurátorok válogatták ki. Az elkövetkezendő napokban pedig több szlovákiai városban is bemutatásra kerülnek“.

 

Válogatás a kiállított művekből:

 

Jakub Julény alkotása.

 

Miša Chmelíčková alkotása.

 

Marek Cina alkotása.

 

Denník N

Nyitókép: Andrej Čanecký

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!