Az amerikai acélvám bevezetése Szlovákiát is hátrányosan fogja érinteni, de hatása nem lesz olyan mértékű, mint más uniós tagállamok esetében.

 

„A szlovák gazdaságra gyakorolt hatást egyelőre nehéz lenne megbecsülni, mivel a vámnak globális hatása lesz”

 

idézte a TASR hígyünökség Maroš Stanot, a gazdasági minisztérium szóvivőjét.

 

Stano elmondása szerint Szlovákia 26 millió euró értékben exportál acélt az USA-ba évente, acél- és vastermékeket 24 millió euró értékben, alumíniumot (amelyre szintén vámot vetett ki Amerika) 5 millió euró értékben.

 hirdetes_300x300  

 

„Ezeknek a tételeknek a kiesése nem járna súlyosabb következményekkel, kivételt képez az acélcsövek exportja. Ezt a terméket Szlovákia évi 7,3 millió euró értékben értékesíti Amerikában. A vám bevezetése azonban azt eredményezi, hogy a többi gyártó is az európai piacokon próbálja majd eladni termékét, ennek a másodlagos hatásnak köszönhetően pedig lefelé ható nyomás alá kerül az acélcsövek ára”

 

magyarázta Stano.

 

A Donald trump amerikai elnök csütörtökön, március 8-án írta alá azt a törvényjavaslatot, amely 25 százalékos vámmal terheli a acél és acéltermékek behozatalát, 10 százalkos vámmal pedig az alumínium behozatalát. Az Európai Unió vámháborút emleget és válaszlépéseket készít elő.

 

Teraz.sk

Nyitókép: lksteelpipe.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!