A római katolikus egyház Vatikán-központúságának megszüntetését, az egyházfő nemzetközi erkölcsi szerepének erősítését, valamint az egyszerű szavak és gesztusok erejét emelik ki az elemzők a 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa eddigi ötéves tevékenységéből, hangsúlyozva, hogy pápának még sohasem volt ennyi ellenzője saját egyházán belül.

 

Ez a pápaság nem szép, ez a pápaság drámai, hiszen egyes püspökök azt gondolják a pápáról, hogy eretnek, miközben ateisták lelkesednek érte – foglalta össze Ferenc pápa egyházvezetését Antonio Spadaro jezsuita teológus, az olasz Civilta Cattolica folyóirat főszerkesztője. A pápaság első öt évét mérlegelő újság azt írta: „az egyház ma kimozdult önmagából, annak a lassú, de folyamatos földrengésnek köszönhetően, amelyet ez a pápa okozott üzeneteivel és gesztusaival„.

 

Akár a pozitív, akár a szerintük negatív eredményeket tekintik az elemzők, egyetértenek abban, hogy Ferenc pápa „erős reakciókat” váltott ki: az általa képviselt „pasztorációs forradalom megijesztette a fundamentalista konzervatívokat, csalódást okozott viszont a nyugati liberális reformereknek” – jelentette ki Walter Kasper német bíboros.

 

 hirdetes_810x300  

Baloldali vagy jobboldali Ferenc pápa? – tette fel a kérdést a Vatican News, hangsúlyozva, hogy jobboldalról kommunizmussal vádolják a pápát a liberális gazdaság bírálata miatt. Baloldalról viszont merevséggel, mivel az emberi élet védelmezője.

 

Ferenc pápa a „normalitás forradalmát” hozta el az egyházba – vélte Thomas Rosica atya, a szentszéki sajtóközpont munkatársa. A La Repubblica és a Corriere della Sera című olasz napilapok is a „normalitás pápájáról” írtak, hangsúlyozva, hogy a magát egyszerűen Ferencnek nevező egyházfő „bűnösként” is szokta magát emlegetni, aki ha téved, bocsánatot kér.

 

Marco Politi olasz vatikanista szerint Ferenc pápa nemzetközi erkölcsi vezetőnek számít, aki nem kizárólag a katolikusokhoz, keresztényekhez, hanem minden kortárshoz szól. Üzeneteinek kiemelt témája a béke, a darabokban zajló harmadik világháború megállítása, a modern rabszolgaság és társadalmi igazságtalanság elleni fellépés. Politi szerint Ferenc pápa ismerte fel elsőként a világban zajló migráció történelmi súlyát, valamint a környezet pusztulásának szociális hatásait.

 

Andrea Riccardi, a Szent Egyed közösség elnöke hozzátette, ennyire erős ellenzéke egyetlen egy pápának sem volt. Az utóbbi egy évben négy bíboros nyílt levélben fejezte ki kétségeit Ferenc pápa tanításaival szemben, Róma utcáin plakátokkal támadták meg a pápát, 62 katolikus személyiség pedig eretnekséggel vádolta meg az egyházfőt.

 

Ferenc pápát az különbözteti meg másoktól, hogy szembemegy az árral – mondta Giulio Albanese olasz misszionárius atya. Kiemelte, a pápát a hatalmi „palotákban” kritizálják, de az afrikai misszionáriusok „mindig is ilyen pápát akartak, aki keresztény gyökereihez vezeti vissza az egyházat”. „Hatalmas ugrást tett, amikor kijelentette hogy mától kezdve a központ a periféria. Az egyetlen igazi államférfi, aki a népek jólétét tartja szem előtt” – hangoztatta Giulio Albanese.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!