A Focus közvélemény-kutató ügynökség közzétette március második hetében végzett felmérésének eredményét. Hatalmas átrendeződések történtek a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság után, elsősorban a szlovák pártok között.

 

A Smer 20,2 százalékra csökkent, vagyis korábbi népszerűségnek egy ötödét elvesztette. Nem csoda tehát, hogy minden eszközzel igyekszik elkerülni az előrehozott választásokat.

 

Ha azokat márciusban tartanák, a második legerősebb párt az SaS lenne 14 százalékos eredménnyel. Őt a szintén ellenzéki OĽaNO követné a maga 10,4 százalékával.

 

 hirdetes_810x300  

A Sme rodina  ellenzéki párt ugyanúgy 10,4 százalékot szerezne. Ötödikként az ĽSNS végezne 10,1 százalékkal.

 

Az SNS a hatodik helyre csúszott vissza, Andrej Danko pártját 10 százalékra mérte a Focus. A KDH 7 százalékot szerzett a felmérésen.

 

A Most-Híd tovább süllyed a parlamenti küszöb felé. A Focus szerint az MKP 4,1 százalékot szerezne, ha most lennének a választások. A két új balliberális párt, a Progresszív Szlovákia és a Beblavý-féle SPOLU továbbra is elhanyagolható népszerűségnek örvend: az előbbi 1,4, az utóbbi 1,1 százalékot kapott a Focus felmérése szerint.

 

A mandátumok eloszlása szerint a jobboldali ellenzéki pártok (SaS – OĽaNO – Sme rodina – KDH) összesen 72 mandátumot szereznének. A kormánypártok (Smer – SNS – Most-Híd) ezzel szemben csak 61-et.

 

A HNonline infogramja:

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!