Andrej Kiska államfő csütörtök délután reagált az aktuális belpolitikai eseményekre.

Mint elmondta, a szlovák alkotmány egyetlen feltételt szab a miniszterelnök lemondásának elfogadásához, mégpedig annak írásos benyújtását.

 

„Az elmúlt napokban tárgyaltam a politikai pártok vezetőivel. Ebből egyértelművé vált, hogy a parlamentben ma nincs meg a szükséges 90 szavazat az előrehozott választások megszavazására. Az egyetlen parlamenti többséget ma Pellegrini által bemutatott 76 szavazat támasztja alá. Ezért, amennyiben Robert Fico ma benyújtja lemondását, azt elfogadom, és a Smer miniszterelnök-helyettesét, Peter Pellegrinit bízom meg az új kormány megalakításával“

 

– mondta az államfő.

 

  hirdetes_300x300   

A Smer felelősségvállalása helyett az elmúlt két hétben mást láttunk. Konspirációs elméleteket, a valóság meg nem értését, az emberek jogainak kétségbe vonását ahhoz, hogy  elégedetlenségüket tüntetésekkel is kifejezzék. Kiska szerint nem csoda, hogy az emberek soha nem látott tömegben vonultak utcára.

 

Andrej Kiska hangsúlyozta, hogy ma már  a belügyminiszter és a háromszoros kormányfő lemondása sem kell, hogy elég legyen a helyzet megnyugtatására és ahhoz, hogy az emberek befejezzék a tüntetéseket.

 

Robert Fico 14:30-ra érkezik meg az elnöki palotához, hogy átadja a lemondását.

 

Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!