Az iszlám nem tartozik Németországhoz – jelentette ki Németország új belügyminisztere, a bajor Horst Seehofer (CSU) a Bild napilapnak. Seehofer szavai szöges ellentétben állnak a régiúj német kancellár, Angela Merkel álláspontjával, aki a muszlimok integrációjának fontosságát emeli ki.

 

A német politikai feszültség nem véletlen. A bevándorlás-ellenes AfD párt a tavalyi választásokon szintén bejutott a parlamentbe, ráadásul hatalmas mennyiségű szavazót sikerült elvennie Merkeléktől.

 

A bevándorlást eddig épp a bajor tartomány szenvedte meg legjobban Németországban, nem véletlen, hogy Seehofer, mint belügyminiszter először a a kitoloncolási eljárás gyorsítását és a menekültstátusz feltételeinek szigorítását helyezte kilátásba. Ezzel kivívta a szocdem koalíciós partner SPD rosszallását, amely a bevándorlási szabályok enyhítése mellett tette le a voksát.

 

 hirdetes_400x285  

Németországban az iszlám-kérdés már 2010-ben felvetődött, amikor Christian Wulff akkori német szövetségi elnök kijelentette, hogy ez a vallás nem Németország része. Öt évvel később Merkel is megemlítette, de arra válaszul, hogy a PEGIDA (Hazafias európaiak a nyugat iszlamizációja ellen) nevű szervezet tömegdemonstrációkat szervezett.

 

Németországban a hivatalos adatok szerint 4,7 millió muszlim tartózkodik, legtöbbjük török származású. A 2015-ös migránsválság kitörésekor Németországba érkező közel-keleti bevándorlók elsöprő többsége szintén muszlim. Számukat 1-1,7 millióra tették.

 

Seehofer egyébként az ominózus interjúban azt is kijelentette, hogy azok a muszlimok, akik Németországban élnek, Németországhoz is tartoznak, de az országnak nem szabadna feladnia hagyományait és szokásait, amelyekben a kereszténység dominál.

 

„Az én elvárásom így szól: A muszlimoknak velünk kell élniük, nem mellettünk”

 

mondta Seehofer.

 

Teraz.sk

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!