Egyre nő a feszültség Nagy-Britannia és Oroszország között. A britek orosz 23 diplomatát tiltottak ki a szigetországból, Theresa May miniszterelnök pedig kijelentette, hogy London nem fogja eltűrni, hogy Oroszország brit állampolgárok életét kockáztassa.

 

A két ország közötti viszony azóta egyre ridegebb, hogy idegméreggel megmérgezték Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz kémet és lányát. Mindkettejük állapota súlyos. A brit hatóságok szerint az orosz Novicsok (újonc) nevű idegmérget használhattak a tettesek. A brit politikusok legnagyobb része szerint Oroszország nem oszlatta el kielégítően az őt érintő gyanút.

 

A Kreml a britek lépéseire válaszul 23 brit diplomata kitiltását helyezte kilátásba, ezen felül megvonja a szentpétervári brit konzulátus működési engedélyét, és betiltja a világszerte több mint 100 országban működő British Council kulturális-oktatási szervezet orosz fiókját.

 

 hirdetes_810x300  

Szombat délután Maria Zacharová orosz külügyi szóvivő bejelentette, hogy a brit hatóságok által megjelölt idegméreg legvalószínűbb forrása négy országra szűkíthető: Nagy-Britanniára, Szlovákiára, Csehországra és Svédországra, de nem zárható ki az USA sem.

 

Állítása szerint sem most sem a szovjet időkben Oroszország területén nem fejlesztettek idegmérget Novicsok kódnéven. Zacharová szerint ilyen kódnevet éppenséggel Nyugaton használtak. A Vegyifegyverek Betiltásáért Szervezet állandó orosz képviselőe, Alkszandr Sulgin szombaton úgy nyilatkozott, hogy az Novicsok méreg valószínűleg Nagy-Britanniából vagy az USA-ból származik.

 

Sulgin szerint a nyugati titkosszolgálatok több vegyészt is kiszöktettek nyugatra, akik aztán a szovjet időkben megszerzett ismereteket kamatoztatták tovább – vélhetően sikerrel.

 

Brit kémbotrány: Idegméreg került a volt orosz kém és lánya szervezetébe

 

BBC.com, RT.com

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!