Fenruár végén az egy évnél hosszabb ideje állástalanok száma Szlovákiában elérte a 83,2 ezret. Ez az előző év februárjához képest 30 százalékos csökkentést jelent.

 

Legalábbis, ha hinni lehet az ÚPSVaR legfrissebb statisztikáinak. Egy év nem tűnik soknak, de rengetegen vannak azok is, akik már legalább négy éve hivatalosan munkanélküliek.

 

Az adatok azonban megyénként jelentősen eltérnek egymástól. A legtöbb 4 éve megszakítás nélkül munkanélküli személy Eperjes megyében él, több mint 12,2 ezren.

 

  hirdetes_300x300   

Ettől alig marad el Kassa megye, ahol 11,9 ezer embert regisztrálnak több mint 4 éve a munkaügyi hivatalban. A tartós munkanélküliséggel leginkább sújtott járások Tőketerebes, Kassa és környéke, Rozsnyó és Nagymihály.

 

Besztercebánya megye következik a listán, ahol szinten jelentős számú tartós, négy évnél hosszabb ideje állástalan személy található: 9,4 ezer fő. Nem meglepő módon a legtöbb éppen a Rimaszombati járásban, ahol az összes munkanélküli két ötöde négy évnél hosszabb ideje állástalan.

 

Nyitra megyében jobb a helyzet, „csak” 2500 ilyen állástalant tartanak számon. Zsolna megyében ugyanennyien vannak, Trencsén megyében már csak 1400-an. Pozsony megyében 712 négy éve állástalan személyt regisztrálnak, Nagyszombat megyében pedig 595-öt.

 

Az ÚPSVaR adatai alapján az országos munkanélküliség Szlovákiában 5,72 százalékos, február végén 158 444 állástalant tartottak nyilván a hivatalok.

 

eTrend.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!