Az online ügyintézésben leginkább élenjáró Dániában még a válást is el lehet intézni az interneten keresztül. Az online űrlap kitöltése és a 60 eurós illeték kifizetése után gyakorlatilag gond nélkül lezajlik a procedúra.

 

Csakhogy a dán kormány most azt fontolgatja, hogy megnehezíti a válás ügyintézését a polgárai számára. Dániában ugyanis a legmagasabb a válási ráta. Így jövő évtől új szabályokat léptetnek érvénybe.

 

A válás megindítása előtt a házaspároknak kötelezően ki kell majd várniuk egy három hónapos mérlegelési vagy türelmi időszakot. Csak ez után válik hatályossá a házasság felbontása. A három hónapos türelmi időszak alatt az állam ingyenes házassági tanácsadást biztosít a pároknak. Az intézkedés egyik célja a gyermekek védelmi, akik szüleikhez hasonlóan szintén tanácsadásban részesülhetnek.

 

 hirdetes_300x300  

A jelenlegi dán jogszabályok szerint a szülőknek napok alatt kell dönteni a gyerek(ek) elhelyezéséről, ami igencsak növeli a konfliktusok lehetőségét a procedúra után is. A kormány elsősorban ezért tartotta indokoltnak a házasság felbontásának időbeni elnyújtását.

 

Az interneten keresztüli gyors válás lehetősége csak a gyermektelen házaspároknak lesz biztosított.

 

Nytimes.com

Nyitókép: Nytimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!