112-123 közti mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás után – derül ki a Nézőpont Intézet szakértői becslésre épülő mandátumkalkulációjából. Mindez azt jelenti, hogy noha a kétharmados többség nem valószínű, de továbbra is stabil, erős többsége lesz a parlamentben a kormánypártoknak. A Nézőpont Intézet szakértői becslése alapján egyébként a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 43% lehet, míg a Jobbikra 22%, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 11%, a DK-ra és az LMP-re pedig 8-8% szavazhat.

 

A listás választási eredményekre vonatkozó szakértői becslés a Nézőpont Intézet személyes, telefonos, illetve online kutatási adatait, továbbá az átszavazási hajlandóságot, a kampányhatás miatt erősödő választási aktivitást, a választástörténetet, valamint a rejtőzködők pártpreferenciáját veszi figyelembe. A becslés alapján várakozásaink szerint 65% lesz a választási részvétel. Ilyen mértékű részvételi arány mellett a Fidesz-KDNP listás választási eredménye 43% lehet, míg a Jobbikra 22%, az MSZP-Párbeszéd szövetségre 11%, a DK-ra és az LMP-re pedig 8-8% szavazhat. Várhatóan nem szerez listás mandátumot a Momentum (3%), a Kétfarkú Kutya Párt (2%), valamint az Együtt (1%).

 

forrás: Nézőpont Intézet

 

A szakértői becslésre épülő mandátumkalkuláció alapján 112-123 közti mandátumra számíthat a Fidesz-KDNP a vasárnapi választás után. Mindez azt jelenti, hogy noha a kétharmados többség nem valószínű, de továbbra is stabil, erős többsége lesz a parlamentben a kormánypártoknak. Mivel a tényleges mandátumszámokat egyéb szempontok is befolyásolják (a jelöltek személye vagy a helyi részvételt befolyásoló tényezők), a végeredményre nézve sávos becslést érdemes adni.

 hirdetes_300x300  

 

Ez alapján a Fidesz-KDNP mandátumszáma 112-123 fő, a Jobbik képviselőcsoportja 36-42 fő, az MSZP-Párbeszéd szövetségé 19-20 fő, a DK frakciója 11-13 fő, míg az LMP mandátumszáma 6-8 fő között alakulhat. A kalkuláció alapján 3 egyéb, baloldal által támogatott képviselője is lehet a parlamentnek, míg a német nemzetiség képviselője is szerezhet 1 mandátumot.

 

forrás: Nézőpont Intézet

 

A mandátumkalkuláció alapján a kormánypártok 74-85, a Jobbik 7-13, az MSZP-Párbeszéd 8-10, a DK 3-5, az LMP legfeljebb 1, míg a baloldal által támogatott egyéb jelöltek legfeljebb 3 egyéni mandátumot szerezhetnek. A listás mandátumokat nézve a Fidesz-KDNP 38, a Jobbik 29, az MSZP-Párbeszéd 10-11, a DK 8, az LMP 6-7, míg a német nemzetiség képviselője 1 mandátumra számíthat.

 

Körkép.sk/Nézőpont Intézet – sajtóhír

Nyitókép: magyartermekonline.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!