Olyan zuhanásba kezdtek egyes orosz részvények, hogy az 50 leggazdagabb orosz mágnás egyetlen nap alatt 12 milliárd dollárt (9,75 millió eurót) vesztett. Ez a szlovákiai bruttó hazai termék 1/8-a.

 

Sajrójelentések szerint a tőzsdei zuhanás hátterében a Washington által legutóbb foganatosított szankciók állnak, amelyekkel az oroszországi oligarchákat sújtották.

 

Van köztük olyan, aki vagyona negyedére vethetett keresztet. Oleg Deripaszka (akinek nevét a Norilsk Nickels palládium-bányacégen belüli hatalmi játékok kapcsán már hallhattuk) 1,5 milliárd dollárt veszített el. A palládium-bizniszbeli vetélytársa, Vlagyimir Patonyin, valamint Viktor Vekselberg és Szulejmán Kerimov szintén nagy összegeket volt kénytelen leírni.

 

 hirdetes_810x300  

Az amerikai szankciók 23 oroszországi üzletembert és az általuk vezetett 15 orosz nagyvállalatot érintenek.

 

A szankciós listán nem szereplő, leggazdagabb oroszként számon tartott Vlagyimir Liszin is százmilliókat veszített.

 

Arra, hogy a szankciók hogyan üthetnek vissza a mai globalizált világban, jó példa a Glencore esete. Az amerikai székhelyű világ legnagyobb bánya vállalata hétfőn részvényárfolyamának 5,3 százalékát elvesztette. Csak azért, mert 8,75 százalékban tulajdonrészt birtokol az orosz Ruszal vállalatban, ami szerepel az amerikai szankciós listán.

 

A legnagyobb vesztesek:

 

Ők tízen összesen csaknem 8 milliárd eurót buktak el…

 

Aktuality.sk

Nyitókép: bloomberg.com/A képen Oleg Deripaszka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!