A Közép-európai Egyetem (CEU) Budapestről Bécsbe teszi át a székhelyét.

 

A magyar származású amerikai üzletember, Soros György Közép-európai Egyeteme (CEU) és Bécs városa egyetértési megállapodást írt alá – tájékoztatott az osztrák ORF közszolgálati rádió.

 

A Soros György által alapított magánegyetem az aláírt egyezmény értelmében a bécsi Otto Wagner Kórház helyiségeibe helyezi át a székhelyét, ahova 99 évre szól a bérleti szerződése.

 

 hirdetes_300x300  

A város és az egyetem közötti szerződés aláírására 2018 szeptemberéig kerül sor. Feltételezések szerint az egyetem 2019 őszétől kezdi meg a működést, egyelőre csupán átmeneti üzemmódban.

 

2017. április 4-én a magyar parlament elfogadott egy olyan törvénymódosítást, mely kimondja, hogy külföldi egyetem akkor folytathat Magyarországon oktatási tevékenységet, ha a működéséről kormányközi megállapodás született és a székhelye szerinti országban is ténylegesen felsőoktatási képzést folytat. A CEU azt állítja, hogy a törvénymódosítás egyenesen az egyetemüket célozta meg, s ezzel akarják őket rákényszeríteni arra, hogy befejezzék a Budapesten folyó oktatást.

 

A volt osztrák kancellár, Christian Kern nem sokkal az újonnan elfogadott törvénymódosítás után kínált új otthon a Budapesten működő CEU-nak.

 

Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!