Alig pár nappal ezelőtt jelent meg az AKO felmérése a pártok népszerűségéről, máris új felmérést tett közzé a politikusok megbízhatóságáról. Ez az első ilyen jellegű közvélemény-kutatás, amely a belpolitikai válság kirobbanása után jelent meg.

 

Az ország legmegbízhatóbb politikusa továbbra is Andrej Kiska köztársasági elnök, legalábbis a megkérdezettek 67 százaléka így véli. A legutóbbi ilyen felméréshez képest Kiska megítélése nem változott.

 

A második helyen azonban történt változás, azt ugyanis már nem Robert Fico, hanem Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szerezte meg. Kiskától azonban még így is jócskán le van maradva, az megkérdezettek 41 százaléka jelölte meg legmegbízhatóbbnak. Ellenben 51 százalékuk egyáltalán nem bízik benne.

 

 hirdetes_810x300  

A harmadik helyen Bugár Béla (Most-Híd) és Richard Sulík (SaS) osztozik. Mindkettejüket a válaszadók 37 százaléka tartja a legmegbízhatóbbnak. Bugár nem kevesebb, mint 10 százalékpontot zuhant a válság óta, és ezt a Most-Híddal többnyire nagylelkűen bánó AKO ügynökség állítja.

 

A vegyespárt elnökét a megkérdezettek 58 százaléka tartja megbízhatatlannak – ami a legutóbbi felméréshez képest 8 százalékpontos növekedést jelent.

 

A sorban Andrej Danko (SNS) követekzik a maga 35 százalékával, ennyien tartják a leghitelesebbnek, őt egyetlen százalékponttal lemaradva Boris Kollár (Sme rodina) követi. Igor Matovič 32 százalékkal a hetedik. Visszatekintve, az SNS vezére 4 százalékpontot javított, de Kollár három, Matovič pedig 5 százalékpontot rontott.

 

Négy százalékpontot javított Alojz Hlina (KDH) az őt legmegbízhatóbbnak tartók arányát tekintve. Jelenlegi 28 százalékon áll.

 

Bugár mellett Robert Fico (Smer) pártelnök bukott még hatalmasat. Míg novemberben a megkérdezettek 34 százaléka tartotta a legmegbízhatóbb politikusnak, ma már csak 24 százalék. Ezzel az utolsó előtti helyet szerezte meg. Bugárhoz hasonlóan 8 százalékot rontott.

 

Marián Kotleba (ĽSNS) 21 százalékkal az utolsó helyen kötött ki. Ők ketten Ficóval ráadásul a felmérés szerint a legmegbízhatatlanabb politikusok. Kotlebát a válaszadók 76 százaléka tartja hiteltelennek, Ficót 72 százalékuk.

 

Az infografika forrrása: HNOnline.sk

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!