Franciaország nem hirdetett háborút Szíriában Bassár el-Aszad elnök ellen – jelentette ki vasárnap este Emmanuel Macron francia államfő a szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen az amerikai, brit és francia harci gépek által előző nap végrehajtott célzott légicsapásokat illetően.

 

„Nagyon pontosan céloztuk a nemzetközi joggal ellentétes vegyifegyver-létesítményeket és semmilyen kárt nem okoztunk az oroszoknak” – hangsúlyozta a francia elnök.

 

A francia elnök emlékeztetett arra, hogy Párizs továbbra is „inkluzív politikai megoldásra” törekszik a szíriai háborúban, a válság valamennyi szereplőjének bevonásával.

 

 hirdetes_300x300  

„A hadművelet katonai szempontból sikeres volt (…) a nemzetközi közösség lépett fel” – hangsúlyozta a francia köztársasági elnök a BFM hírtelevízió és a Médiapart oknyomozó portál közös műsorának azon kérdésére, hogy legitim módon lépett fel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az ENSZ felhatalmazása nélkül.

 

Azt is elmondta, hogy a szíriai légicsapásokról már múlt vasárnap döntött, miután a tavalyi májusi megválasztását követően ígéretet tett arra, hogy vegyi fegyverek használata esetén a francia hadsereg be fog avatkozni.

 

Emmanuel Macron megerősítette, hogy a légicsapások nem jelentenek hadüzenetet Szíria ellen, a hét éve tartó konfliktusból Franciaország továbbra is a politikai megoldást látja kiútnak, és egyelőre nem sürgeti Bassár el-Aszad elnök távozását sem.

 

Emmanuel Macron megerősítette: sikerült meggyőznie Donald Trump amerikai elnököt arról, hogy az amerikai erők hosszú távon jelen maradjanak Szíriában.

 

MTI

Nyitókép: lefigaro.fr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!