A szakértői becsléseknél Medián, Nézőpont Intézet, ZRI-Závecz a sorrend; a méréseknél ZRI-Závecz, Republikon, Medián

 

A kozvelemenykutatok.hu a pártok listás szavazatarányára adott szakértői becsléseket és méréseket hasonlította a választás eredményéhez. A politikai közvélemény-kutatásokat rendszeresen publikáló intézetek képzeletbeli, 2018-as választások előtti szakértői becslésre vonatkozó versenyét a Medián nyerte a Nézőpont Intézet és a ZRI-Závecz előtt. A választások előtti utolsó felmérések, terén viszont a ZRI-Závecz volt a legpontosabb, mögötte a Republikon és a Medián fért fel még a dobogóra.

 

A kozvelemenykutatok.hu a választások előtt utoljára publikált szakértői becslések, illetve mérések alapján megnézte, hogy melyik kutatóintézetek becsültek, illetve mértek pontosan, melyek kevésbé pontosan. Mind a választások előtt publikált szakértői becslések, mind pedig a legutolsó publikált mérési eredmények kapcsán a belföldi listás szavazatok arányát vetettük össze az intézetek adott pártra vonatkozó számával.

 

 hirdetes_300x300  

Szakértői becslések

 

 

A Medián a győztes Fidesz-KDNP támogatottságát 4 százalékponttal alábecsülte, az ellenzéki pártok szavazatarányát pedig maximum másfél százalékpontos eltéréssel jelezte előre, 1,75-ös mutatóval ezért ő bizonyult a legpontosabban becslőnek.

 

A képzeletbeli dobogó második fokára a Nézőpont Intézet állhat fel 1,89-es mutatóval. A Fidesz-KDNP listájának szintén 43 százalékos előrejelzést adó intézet az MSZP-P-t kicsivel a végeredmény alá-, a DK-t pedig fölébecsülte, a kisebb pártok esetén viszont a lehető legközelebbi egész számú becslést adta.

 

A ZRI-Závecz szakértői becslése volt a harmadik legpontosabb 1,97-es mutatóval.

 

A legpontatlanabb szakmai becslést a Republikon Intézet adta, mely a Fideszt nagyon alá-, az MSZP-Párbeszéd listáját viszont nagyon fölébecsülte, átlagosan 3,21 százalékpontot tévedtek.

 

Mérések

 

 

A választásokat megelőző utolsó mérések esetében azt lehet mondani, hogy nagyobb szóródása volt az intézetek pontosságának, mint a szakértői becslések esetében. Egyértelműen látszik az is, hogy a személyes interjúk (ZRI-Závecz, Republikon, Medián, Nézőpont) jóval pontosabb mérési eredményeket adtak, mint a telefonos felmérések (Publicus, Századvég).

 

Különösen pontatlannak bizonyultak a közösségimédia-alapú, tehát interneten zajló adatfelvételek.

 

A választásokat megelőző utolsó közvélemény-kutatások közül a Závecz Research-é bizonyult a legpontosabbnak, a pártok esetében vett átlagos eltérés az ő esetükben 1,05. Az első négy helyen befutó lista végső eredményét egyaránt tulajdonképpen egy százalékpontos hibával becsülte meg a Závecz Tibor vezette kutatócég, egyedül a DK erejét mérték felül ennél jelentősebb mértékben.

 

A második legpontosabb mérést a Republikon Intézet készítette.

 

A Medián a Fideszt fölé-, a Jobbikot alábecsülte, az ennél gyengébben szereplő listák eredményeit viszont nagyon pontosan mérte, ezzel befutva a harmadik helyre 2,33-as szóródási mutatóval.

 

A Századvég a Fidesz-KDNP esetén a végeredménynél magasabb értéket mért, valamint náluk a baloldal vezető ereje népszerűbb volt, mint a Jobbik listája, végül ez fordítva alakult.

 

Körkép.sk/Közvéleménykutatók.hu sajtóhír

Nyitókép: blogstar.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!