Az Európai Bizottság csütörtökön megrótta a szerb törvényhozás egyik képviselőjét, aki horvát zászlót taposott a szerb parlament üléstermében. Az incidens miatt az éppen zajló, több naposra tervezett horvát delegáció munkalátogatását megszakították – mivel épp előttük játszódott le a jelenet. A találkozó célja az lett volna, hogy a javulást érjenek el a két ország viszonyában.

 

Szerbiának sem mindegy, hogy Horvátországgal milyen kapcsolatokat tud kialakítani. Az EU nyugat-balkáni bővítési terve megbukhat azon, hogy a már uniós tagállam Horvátország esetleg megvétózza Szerbia csatlakozását, vagy akadályozhatja a csatlakozási tárgyalásokat.

 

Az incidensre szerdán került sor, a belgrádi törvényhozásban épp jelen volt a horvát delegáció is, mikor Vojislav Šešelj, a nacionalista Radikális Párt képviselője elővett egy horvát zászlót, taposni kezdte, a küldötteknek pedig azt kiabálta, hogy „Ustaša” – ami egy horvát fasiszta mozgalom elnevezése.

 

 hirdetes_810x300  

A delegáció hivatalos tárgyalásokat folytatott volna Alkszander Vučić szerb elnökkel és Ana Brnabić szerb kormányfővel. A szerb parlament szóvivője szerint Šešelj cselekedete „a szerb Nemzetgyűlés és a horvát parlament küldöttségének méltósága elleni brutális kísérlet volt”

 

A hágai törvényszék minden vádpont alól felmentette Vojislav Seseljt

 

Politico.eu

Niytókép: Jutarnij.hr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!