A Duna régi medre a Szlovák Vízügyi Vállalat (SVP) szerint a folyó vízhozamának tehermentesítésére is szolgál magas vízállás esetén, vagy ha különböző okok miatt a szükséges vízmennyiség nem folyhat a Bősi Vízierőművön keresztül.

 

Frissítve 2018. 04. 20, 7:52

 

„Bősnél a zsilipek és az erőmű javításait tervezik. Dunakilitinél ráadásul a magyarországi vízügyi hatóság is különböző munkák elvégzését jelezte. Emiatt több vizet kell elvezetnünk a Duna régi medrén keresztül is,“ mondta az SVP szóvivője, Pavel Machava.

 

 hirdetes_810x300  

A vízügyi hatóság szerint fakivágás nélkül fennállt volna a veszélye annak, hogy a régi folyómeder kapacitása kevésnek bizonyul, így a környékbeli emberek, azok vagyona és a környező települések is veszélybe kerülnek.

 

A bős-nagymarosi vízi erőmű megépítése óta a terület tisztítása nem volt megfelelő, így bozótos alakult ki. Itt került sor a fakivágásra. A vízügyi hatóságnak saját elmondásuk szerint megvoltak az engedélyeik a beavatkozásra.

 

A felvételen a töltésnél kivágott fák láthatók Dunacsúnytól Doborgaz irányába. Kép: teraz.sk

 

Környezetvédők szerint az ország így elveszíti az értékes ártéri erdőket, az ott élő biotopokkal, védett növényekkel együtt. Az ártéri erdők védelmét ellátó környezetvédők szerint ilyen kivágás megbocsájthatatlan, és az érvényes vízügyi törvénnyel való visszaélés szörnyű példája.

 

Tervben lehetnek új erőművek?

 

Vízügyi szakemberek, természetvédők és helyi képviselők szerint a Duna régi ágában mindenféle szakmai egyeztetés nélkül szép csendben készítik elő a terepet arra, hogy a folyót vízierőművekkel rekesszék el. A Duna partján nemrég tömegével kivágott fák is erre utalhatnak. Civilek ez ellen már aláírásgyűjtést is indítottak, melyet eddig 3600-an írtak alá.

 

A kormánymegbízott szerint a félelmek megalapozatlanok. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter a közösségi oldalán cáfolta az új erőművekre tett célzásokat.

 

„A minisztérium határozottan elutasítja azon spekulációkat, melyek az utóbbi napokban megjelentek a médiában a Duna régi medrében építendő erőművekről. A szóban forgó tanulmány a minisztérium részére készült belső használatra. A tanulmány a Duna-meder hajózhatóságát taglalta, arra az esetre, ha a bősi vízerőmű elromlana.”

 

fogalmazott Érsek a facebook-oldalán.

 

teraz.sk/denníkN/Körkép.sk

Nyitókép: denníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!