Szennyezett lehet a pozsonyi Nivy autóbusz pályaudvar területéről származó föld, mellyel a D4-es körgyűrűt építik. A szennyezés veszélyeztetheti a talajvizeket. A TASR információi szerint az ügyet a Szlovák Környezetvédelmi Hatóság (SIŽP) már intenzíven vizsgálja. A Pozsonyi Vízműveket (BVS) szintén tájékoztatták a beadványról.

 

A beadvány szerint a jelenleg teljes újjáépítés alatt álló egykori Nivy autóbusz pályaudvar területéről származik a szennyezett föld, melyet a D4 Pozsonypüspökire és Pozsonyivánkára szállítanak, és a tervek szerint további útszakaszokra is kerülhet belőle.

 

„A helyzet súlyosságára való tekintettel a környezetvédelmi hatóság a rendőrség bevonásával már vizsgálja az ügyet“

 

– tájékoztatta a TASR-t a hatóság. 100 pontos skálán 87 pontos veszélyességű esetről beszélünk, ami komolynak tekinthető.

 hirdetes_300x300  

 

A HB Reavis tudja, hogy a föld szennyezett

A Nivy területe a korábban ott elhelyezkedő, de lebombázott Apollo olajfinomító és más kémiai üzemek, mint pl. a Kablo vagy a Chemika után maradt szennyezett. Ezt szállítják most át az épülő D4-es pozsonyi körgyűrűhöz.

A pozsonyi D4-es körgyűrű és egyben az R7-s gyorsforgalmi út építkezését is végző konzorcium egyelőre nem kívánt reagálni a hírügynökség kérdéseire, egy későbbi sajtótájékoztatóra tett ígéretet.. Az új autóbusz pályaudvar kivitelezést elnyerő HB Reavis ugyanakkor elmondta, hogy tudatában vannak annak, hogy korábban szennyezés alá került területen építkeznek, ugyanakkor az építkezés során minden érvényes jogszabályt betartanak.

 

Martina Jamrichová, a HB Reavis szóvivőjének elmondása szerint már 16,5 millió eurót költött a szennyezett földterület megtisztítására. Hozzátette azt is, hogy a kitermelt földet vizsgálatra szállítják, és ha átmegy az ellenőrzésen, úgy kerül csak a D4-en folyó építkezésekre.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!