Több mint nyolcmillió videót távolított el a YouTube tavaly az utolsó negyedévben – olvasható a videomegosztó hivatalos blogjának egy keddi bejegyzésében.

 

A törölt nyolcmillió videó többsége spam volt, vagy úgynevezett felnőtt-tartalom. Az eltávolított mennyiség a portál teljes nézettségének ezrelékekben kifejezhető hányadát jelenti a vizsgált időszakban.

 

A kidobott videók közül 6,7 milliót az erre a célra fejlesztett szoftver jelölt meg gyanúsként. A 6,7 millió 76 százalékát még az előtt törölték, hogy akár egyetlen felhasználó is megnézte volna.

 

 hirdetes_810x300  

Tavaly év elején az erőszakos extrémista tartalom miatt megjelölt és eltávolított videók 8 százalékát látta tíznél kevesebb felhasználó a törlés előtt. A portál júniusban vezette be a gépi tanuláson alapuló szoftvert a gyanús videók megjelölésére. Jelenleg az erőszakos extremizmus miatt törölt videók több mint felét látja tíznél kevesebb felhasználó az eltávolításig.

 

A Youtube-szoftver egy adatbank alapján „tanul”, amelyben már ismert és törölt videókat tárolnak. A gépi tanulás eközben egyre több videotartalmat elemez önállóan, hogy kiválogassa közülük a problémásakat, és megjelölje őket megvizsgálandóként. A végső döntést a Google munkatársai hozzák meg a legtöbb esetben.

 

A vizsgált negyedévben az emberek által bejelentett videók 30 százalékában szexualitással kapcsolatos tartalom, 27 százalékában spam vagy hamis adatok voltak.

 

Terrorpropaganda miatt 491 ezer videót vizsgáltak meg, ezek két százaléka emberi bejelentésre történt. A legtöbb bejelentés sorrendben indiai, amerikai, brazíliai, oroszországi és németországi felhasználóktól érkezett. A blog szerint a videotörlések statisztikáit ezentúl rendszeresen közzéteszik.

 

MTI

Nyitókép: androbit.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!