Befejeződött a Török Áramlat első vezetéke mélytengeri szakaszának lefektetése Törökország fekete-tengeri partvidékének közelében – közölte a Gazprom orosz gázipari cég hétfőn.

 

„Fontos szakaszt haladtunk meg, megépült a gázvezeték első ága. Az építkezés üteme gyors. 2017. május 7., a csőfektetési kampány kezdete óta a két vezetékből összesen már 1161 kilométer tengeri gázvezeték épült meg, ami a teljes hossz 62 százaléka. A Török Áramlat kétségtelenül jelentős szerepet játszik majd Törökország és Európa energiabiztonságának megerősítésében”

 

– idézte a közlemény Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját.

 

A Pioneering Spirit hajóról folytatott mélytengeri csőfektetés átlagos sebessége napi 4,3 kilométer volt. A maximális teljesítmény pedig napi 5,6 kilométer volt, amit februárban kétszer sikerült elérni.

 hirdetes_810x300  

 

Oroszország és Törökország 2016 októberében kötötte meg a kormányközi megállapodást az ukrán tranzit elkerülését célzó Török Áramlat megépítéséről. A gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz, ez utóbbi megépítését a Gazprom finanszírozza.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly októberben a magyar-szerb gazdasági vegyesbizottság szabadkai ülése után egyebek között elmondta: Szerbia és Magyarország is aláírta már az orosz Gazprommal azt az együttműködési megállapodást, amelynek nyomán jó esély van arra, hogy 2019 végére létrejön egy olyan gázszállítási folyosó, amely mindkét ország energiabiztonságának javításához nagymértékben hozzájárul majd.

 

Ez a gázfolyosó a Török Áramlat gázvezetéken keresztül az Oroszországból Törökországba érkező gázt Bulgárián és Szerbián át tudja eljuttatni Magyarországra, és 2019 végére egy 6 milliárd köbméter gáz fogadására alkalmas infrastruktúra jön létre Magyarország és Szerbia határán.

 

MTI

Nyitókép: delhir.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!