Eltér a német és a szlovák kormány véleménye a migráció számos kérdésével kapcsolatban, de az Európai Unió júniusi csúcstalálkozójára készülve továbbra is szoros egyeztetést folytat majd egymással – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a szlovák kormányfővel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel a Peter Pellegrinivel tartott tájékoztatóján kiemelte: „fontos, hogy az emberek lássák, megoldjuk a dolgokat”, és az is, hogy „vegyük komolyan egymást”, és „dolgozzunk többet az ösztönzés eszközével”. Angela Merkel hozzátette: Németország és Szlovákia egyetért abban, hogy meg kell védeni az EU külső határát, együtt kell működni az EU-n kívüli országokkal, és Szlovákia ezeken a területeken nagyon intenzív munkát végez.

 

A szlovák miniszterelnök kiemelte, hogy országa továbbra is teljesíti az EU- és a NATO-tagságból fakadó kötelezettségeit.

 

Szlovákia a migráció területén is támogatja a közös törekvéseket mindazon ügyekben, amelyekben egyezik álláspontja Németországgal, és változatlanul „jó partner” lesz az EU továbbfejlesztésében – mondta Peter Pellegrini. Hozzátette, hogy hivatalos látogatásra meghívta a német kancellárt Pozsonyba az év második felére, amikor Szlovákia lesz a V4-csoport soros elnöke. A meghívás egy „V4 plusz Németország” csúcstalálkozóra szól, és ősszel rendezik meg.

 hirdetes_300x300  

 

Berlin elvárja, hogy a szlovák hatóságok kivizsgálják a szlovák újságíró meggyilkolását

 

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya februári meggyilkolásáról szólva megjegyezte, hogy Peter Pellegrini „nem egyszerű” körülmények között vette át a szlovák kormány vezetését. Aláhúzta: világossá tette a miniszterelnök számára, Németország elvárja a szlovák hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent a kettős gyilkosság feltárásáért.

 

MTI

Nyitókép: Zimbio

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!