Az iráni külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy országa kész újraindítani atomprogramját, ha nem sikerült megmenteni az iráni atomalkut a világ hat vezető hatalmával való tárgyalásokon.

 

Mohamed Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter a következő napokban utazik Kínába, Moszkvába, majd Brüsszelbe, hogy a paktum „megmentéséről” tárgyaljon, amelyből az USA a héten kilépett.

 

A tárgyalások előtt azonban arra is figyelmeztetett, hogy „Teherán előkészületi lépéseket tesz atomprogramja esetleges ipari mértékű újraindítására”. Zaríf tudatlansággal és ostobasággal vádolta meg az amerikai elnököt, aki külpolitikájával káoszt teremtett a Közel-Keleten.

 

 hirdetes_810x300  

Iránban a pénteken amerikaellenes tömegdemonstrációk törtek ki, „Halál Amerikára, Halál Izraelre” jelszavakat skandáltak és amerikai zászlót égettek.

 

Az iráni atomalku hat aláírója az USA, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és Nagy-Britannia. A paktum alapján szüntették meg az Irán elleni embargók és szankciók sorát 2015-ben, így a közel-keleti ország újra bekapcsolódhatott a világkereskedelem véráramába.

 

Az USA azért lépett ki az egyezményből, mert az számára „előnytelen”, és mert szerinte Irán nem tartja be az alku rá eső részét, és titokban folytatta nukleáris programját.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hill.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!