Szlovákiának jövőre új államfője lesz. Andrej Kiska ma bejelentette, hogy nem indul a jövő évi államfőválasztáson. Mutatjuk, hogy reagáltak a politikusok Kiska bejelentésére.

 

Danko figyelmét nem kerülte el Kiska politikai ambíciója 

 

A parlament elnöke, Andrej Danko (SNS) személyes döntésként tekint Kiska kijelentésére, és tudomásul veszi a jelenlegi államfő döntését. Ami Kiska esetleges pártalapítását illeti, bízik abban, hogy a választások során az SaS, az OĽaNO és a Sme rodina választóinak végre egy értelmes alternatívájuk lesz. Igaz, hogy Kiska pártalapítása még nincs megerősítve, de Danko szerint abból, amit Kiska mondott, sejteni lehet a politikai ambícióit.

 

 hirdetes_810x300  

A koalíciós Most-Híd szintén tiszteletben tartja Kiska döntését, és remélik, hogy a jövő évi államfőválasztáson a polgárok jó köztársasági elnököt fognak választani. „Azt, hogy a helyhatósági választások után Kiska a politikában akar tevékenykedni, nem kommentáljuk” – mondták a most-hidasok.

 

Az SaS közös ellenzéki jelöltet indítana

 

Az SaS számára jelenleg az a fontos, hogy jövőre ne ismétlődjön meg a 2004-es szituáció, amikor az államfőválasztás 2. körébe Vladimír Mečiar és Ivan Gašparovič jutott tovább – a szélsőségesen kompromittált HZDS szimbólumai – ,s melynek köszönhetően a demokratikus társadalom teljesen frusztrálttá vált” – írták a liberálisok a reakciójukban.

 

Az SaS úgy véli, hogy a legideálisabb az lenne, ha a jelenlegi ellenzéki erők közösen kínálnának egy párton kívüli jelöltet a választópolgárok számára. „Egy olyan személyt kell jelölnünk, aki az élettörténetével bizonyítani tudja a feddhetetlenségét, az igazságérzetét, továbbá képes lesz arra, hogy méltóságteljesen képviselje Szlovákiát otthon és külföldön is“.

 

Matovič egyik szeme sír, a másik nevet

 

„Egyrészt sajnálom, hogy Andrej Kiska úgy döntött, hogy a továbbiakban nem indul a köztársasági elnöki posztért, másrészt viszont örülök, hogy a megbízatási idejének befejézése után aktívan is szeretne segíteni a szlovákiai politika megtisztításában“ – mondta Kiska bejelentése után az OĽaNO vezére, Igor Matovič.

 

A Sme rodina mozgalom elnöke, Boris Kollár szerint „Kiska döntése várható volt, hiszen egyes körökből ez az információ már kiszivárgott. Mi május végéig mutatjuk be a saját jelöltünket. Az a fontos, hogy a jelölt összekapcsolja, és ne szétszakítsa a társadalmat“ – mondta Boris Kollár.

 

Breaking: Andrej Kiska nem indul a következő államfőválasztáson

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!