Minden jel szerint a korábban teljesen „koalícióképtelennek” tartott olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Matteo Salvini vezette Északi Liga már csak egy karnyújtásnyira van a koalíciós szerződés aláírásától. Brüsszelben nyilván sokan idegeskednek: Salvini néhány engedményért cserébe euroszkeptikus hangsúllyal tervezi az új kormány programját – legalábbis a La Stampa olasz lap szerint.

 

A kiszivárgott információk szerint a koalíciós szerződés javaslata tartalmazza Olaszország kiléptetését az eurozónából. Erre reagálva Salviniék azt nyilatkozták, hogy egy néhány nappal ezelőtti javaslatról van szó, az újban nem terveznek semmilyen „italexitet”. Mindenesetre a szövegezés nagyon sokat elárul a tárgyalások hanghordozásáról.

 

Többek között az is sejthető belőle, hogy az új olasz kormány konkrét követeléseket támasztana az Európai központi Bankkal szemben – például, hogy fagyasszák be az olasz adósságot 250 milliárd eurónál.

 

 hirdetes_300x300  

A média sejtései szerint az Unióval szembeni hangnemet Salvini fogja meghatározni, cserébe az M5S adhatja az új miniszterelnököt – vagy a 31 éves pártvezető, Luigi di Maio, vagy a párt egy másik személyisége szerezheti meg a kormányfői széket. A választási félidőnél azonban a stafétát át kellene adnia az Északi Liga kormányfőjelöltjének.

 

Az új olasz kormány várhatóan megszünteti az oroszokkal szembeni szankciókat is. A M5S alapítója, Beppe Grillo a Newsweek amerikai portálnak nyilatkozva azt mondta:

 

„Egyáltalán nem tartok Putintól. Ő üzletelni akar, nem háborúzni. Az antiputinizmus az szankciókon keresztül nekünk 1 milliárd eurónkba kerül”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy bár szeretne népszavazás Olaszország eurozónás tagságáról, de szerinte jobb megoldás lenne, ha két euró létezne: egy az északi országoknak, egy délieknek.

 

Postoj.sk

Nyitókép: LaStampa.it

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!