A román stílusú, református egyházközösséghez tartozó templom mellett, nagyjából egy méteres mélységben egy 12–13. századból származó csontkamra maradványaira bukkantak a régészek. A lelet azért is különleges, mert Szlovákia területén eddig csak néhány ilyen kriptát fedeztek fel ebből az időszakból.

 

Peter Nagy, a pozsonyi Archeológiai Múzeum régésze arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a csontkamrát az építése idején minden bizonnyal Szent Miklósnak szentelték fel. A kamra föld alatti részébe, mintegy három méteres mélységben a megsemmisült sírokból származó csontokat helyezték el azután, miután a templom melletti temető megtelt. A kamra fölé pedig egy kisebb kápolnát emeltek.

 

Szlovákiai viszonylatban egy nagy kulturális és történelmi jelentőséggel bíró régészeti leletről van szó” – állapította meg Peter Grznár, a nagyszombati Kerületi Műemlékhivatal régésze. Grznár szerint a régészeti lelet arra utal, hogy a középkori Somorja a történelmi Magyarország jelentős települései közé tartozott.

 

 hirdetes_400x285  

Az előzetes régészeti feltárást a Somorjai Református Egyházközség rendelte meg, mivel a telken óvodát és bölcsődét szerettek volna építeni.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR/Peter Kollár

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!