A második világháború koncentrációs táboraiban a legkülönfélébb kínzásoknak kitett emberek gyermekei napjainkban „még a náci módszereket is túlszárnyalva támadnak az ártatlan palesztinokra” – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülésén.

 

Hozzátette: semmi különbség nincs a zsidókat 75 évvel ezelőtt Európában ért üldöztetés és aközött, amelynek a Gázai övezetben a palesztinokat teszik ki. „Kerekesszékesek és kisbabák legyilkolását másképp hogyan lehet megmagyarázni?” – tette fel a kérdést Erdogan.

 

A török államfő leszögezte: amit Izrael művel, az banditizmus, barbárság és állami terror. Izraelnek a nemzetközi igazságszolgáltatás előtt „feltétlenül meg kell fizetnie” – nyomatékosította. Erdogan jelezte: Ankara az ENSZ Közgyűlése elé viszi az ügyet.

 

 hirdetes_810x300  

Az OIC rendkívüli ülését a szervezet soros elnökeként Törökország hívta össze, mert az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, és a Gázai övezet határkerítésénél ezt követően zajló tömegtüntetések során az izraeli erők 60 palesztint megöltek és több mint 2700-at megsebesítettek.

 

Erdogan azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nem a megoldást, hanem a problémát jelenti a Közel-Kelet számára. Washington lépése a muzulmán világ elleni újabb műveletek „hírnöke” – vélte a török elnök.

 

MTI

Nyitókép: AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!