Az EU már a közös európai védelmi költségvetés kialakításénak elején összeférhetetlenségi botrányba került. Az európai szintű hadkutatásra szánt 35 millió eurós csomagot elköltő konzorcium hat tagja kilépett a csoportból. Elsősorban pacifista mozgalmakról van szó.

 

Az Ocean2020 nevű konzorcium egy 15 országból és 42 partnerből álló csoport, amelynek feladata, hogy döntsön az uniós költségvetésből finanszírozott  Védelmi Kutatások Előkészítő Programjába (PADR) érkező pénzek felhasználásáról. A program drónrepülőgépek és dróntengeralattjárók fejlesztésére költheti el az első pénzcsomagot 35 millió euró értékben.

 

A csoportban csak pár politikus kapott helyet, jórészt hadiipari vállalatok és kutatóintézetek képviselői ülnek benne. A csoportból most négy jogi személy és két kutatóintézet kilépett, összeférhetetlenséggel vádolva a konzorciumot. Annak vezetői állítják, minden tendert szabályszerűen folytattak le.

 

 hirdetes_810x300  

A belga pacifista mozgalom azonban nem ért egyet a konzorcium vezetőségével. Szerintük eleve aggodalomra ad okot, hogy fegyvergyárak képviselői részt vehetnek a pénzek felhasználásának folyamatában, és közvetlenül hatást gyakorolhatnak rá.

 

„Még inkább aggasztó, hogy ugyanazok a vállalatok, akik részt vettek a kutatási program előkészítésében most learatják annak gyülmölcseit”

 

idézte a szervezet állásfoglalását az EUobserver.

 

EUobserver.com

Nyitókép: Eurobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!