Péntek 0 óra óta számos amerikai híroldal vált elérhetetlenné, ekkor élesedett ugyanis az Európai Unió új adatvédelmi rendelete. Egyelőre kérdés, mikortól válnak ismét elérhetővé a tartalmak – írja a HVG.

 

Pénteken 0 órakor hivatalosan is életbe lépett az Európai Unió adatvédelmi rendelete, a GDPR. Ennek köszönhetően azok, akik valamilyen módon személyes adatot kezelnek – legyen szó a cégnél dolgozók vagy épp egy weboldalra érkező látogatók adatairól –, szigorú előírásnak kell megfelelniük. Ha ennek nem tesznek eleget, és valamilyen adatvédelmi incidens történik, akár 20 millió eurós büntetést is ki lehet rájuk szabni.

 

A rendelet azonban nem új, két évvel ezelőtt született meg a GDPR, a május 25-i határidő csupán az átállás türelmi idejének lejártát jelentette. Ennek ellenére sejteni lehetett, hogy nem lesz minden zökkenőmentes – és úgy tűnik, ez tényleg így lett.

 

 hirdetes_300x300  

A HVG cikke szerint számos amerikai híroldal, köztük a Los Angeles Times, a New York Daily News és a Chicago Tribune is elérhetetlenné vált az európai felhasználók/olvasók számára. Ennek oka, hogy az európai szabályozás az amerikai cégekre is érvényes akkor, ha az Európában is folytat tevékenységet. Az oldalakon ugyanaz a szöveg olvasható:

 

A Los Angeles Times honlapja Európából jelenleg. Kép: hvg.hu

 

A Daily News aktuális oldala Európából. Kép: hvg.hu

 

A szövegben tájékoztatnak, hogy az oldal jelenleg nem elérhető, és arról is, hogy elkötelezettek amellett, hogy az európai felhasználók/olvasók is elérjék a tartalmaikat. Azt azonban nem írják, mikortól válik majd ismét elérhetővé az oldaluk.

 

HVG.HU

Nyitókép: pixabay.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!