Andrej Danko (SNS) házelnök szerint a parlamenti pártokról szóló törvényjavaslat nem „valakik ellen, hanem valami érdekében” született. Hozzátette, hogy egyértelmű, hogy egyes pártok vezetőinek ez a javaslat nem fog tetszeni.

 

„Ez egy alapvető törvény, ami az állam működését szolgálja. (…) Létezik a politikai pártok szabad versenyének elve. Éltünk olyan korban, amikor egyetlen párt létezett, a kommunista párt. Senki sem tudta akkor elképzelni, hogy eljön majd az idő, amikor székhely és tagság nélküli, átláthatatlan finanszírozású pártok fognak működni az országban”

 

fogalmazott a szlovák nemzeti pártelnök mai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a törvény célja, hogy „az államot és a parlamentet szolgáló pártok alapvető struktúrája demokratikus” legyen.

 

„Ha egy párt átláthatatlan finanszírozási háttérrel rendelkezik, ha a pártelnök azt tesz, amit akar, és egy ilyen párt megnyeri a választásokat vagy kormányt alakít, azzal kárt okoz az államnak”

 

 hirdetes_300x300  

mondta.

 

A Sme rodina és az SaS nem támogatja a parlamenti pártokra vonatkozó törvénymódosítást. Egyébként a Most-Híd sem, legalábbis a vegyespárt nem adta nevét a tervezethez, így ezt a javaslatot is csak a Smer és az SNS terjeszti a törvényhozás elé. A törvény minimális taglétszámot szabnak meg azoknak a pártoknak, akik megmérettetnék magukat a parlamenti vagy az európai parlamenti választásokon.

 

„Antidemokratikusnak tartjuk az elképzelést. A parlamentbe jutás feltétele az, hogy a párt kellő támogatást élvezzen a választók részéről, nem pedig a tagság nagysága. Ez a törvény csak a kétségbeesett küzdelem jele az újonnan létrejövő versenytársak ellen”

 

fogalmazott a liberálisok képviselője, Jana Kiššová. A Sme rodina szerint Danko terve csak egy újabb támadás az új pártok és az ellenzék ellen.

 

„Teljesítjük, amit feltételként támasztanának. 60 járási alapszervezetünk van, felügyelőbizottságunk, elnökségünk, 1300 tagunk. Minket egyébként egyáltalán nem érintene”

 

mondta Kollár

 

Marek Maďarič rebellis smeres parlamenti képviselő, egykori kulturális miniszter nem lát problémát a parlamenti pártok felé támasztott feltételekkel, de csak akkor, ha azok mögött nem „hátsó szándék” húzódik meg.

 

Teraz.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!