Felháborodást váltott ki szombaton Németországban, hogy Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt társelnöke egy pártrendezvényen elmondott beszédében kisebbíteni tűnt a náci Németország által elkövetett bűnöket.

Hitler és a nemzeti szocialisták pusztán madárpiszok Németország ezeréves sikertörténetében” – fogalmazott helyszíni tudósítások szerint Gauland a türingiai Seebachban, a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán felszólalva.

 

Nem tagadta ugyanakkor Németország felelősségét. „Csak azoknak adatik meg a hatalom, hogy formálják a jövőt, akik elismerik a múltat” – fogalmazott a jobboldali pártvezér, hozzátéve, hogy a nácizmus Németország sokkal régebbre visszanyúló „fényes” történelmének csak egy része.

 

„Ötvenmillió háborús áldozat, a holokauszt és a totális háború csak madárpiszok az AfD számára. Hát ez az AfD igazi arca a polgári maszk mögött” – kommentálta Gauland megjegyzését Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára. Lars Klingbeil, a Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára szerint Gauland beszéde a történelmi tények „szörnyű elbagatellizálása”, és szégyen, hogy ilyen emberek ülnek a német parlamentben.

 hirdetes_810x300  

 

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság közleményében elfogadhatatlannak és méltatlannak minősítette az AfD-s társelnök szavait. Christoph Heubner, a szervezet alelnöke pedig egyenesen undorítónak nevezte azt, amit Gauland mondott.

 

MTI

Nyitókép: Getty Images

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!