Csütörtök délután sikerült megfékezni a tűzoltóknak azt a csernobili tüzet, ami két nappal ezelőtt tört ki az úgynevezett Vörös-erdőben, amely a leginkább sugárszennyezett területen található.

 

Az első jelentések szerint több tucat hektárnyi területen égett az erdő, később ezt 12 hektárra mérsékelték. A lángok megfékezésében 138 tűzoltó vett részt, az oltási munkálatokat 35 tűzoltóautó, helikopter és egyéb technika segítette. A helikopterek összesen 320 tonna vizet vetettek be.

 

A Vörös-erdő onnan kapta a nevét, hogy az egykor zöld növényzet a radioaktivitás hatására vörösbarnára vált. A területre szigorúan tilos a belépés. A növényzet elégése miatt radioaktív részecskék kerülhettek e levegőbe, két nappal ezelőtt a szél épp az ukrán főváros felé vitte a füstöt.

 

 hirdetes_300x300  

A hatóságok növelték a radioaktív ellenőrző mérések gyakoriságát Kijevben. Egyelőre nem jelentettek határértéket meghaladó eredményeket. A rendőrség ismeretlen tettesek ellen büntetőeljárást indított, bár nem erősítették meg, hogy szándékos gyújtogatás történt.

 

Teraz.sk

Nyitókép: unian.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.