Rugalmas szolidaritásra van szükség az Európai Unió (EU) új menekültügyi rendszerében – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

 

A Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum című rendezvényén kiemelte, hogy nem az európai szolidaritás megnyilvánulása, ha egy EU-tagország „soha, senkit” nem fogad be a közös menekültügyi rendszer keretében. Azonban „nagyon rugalmasan” el lehet osztani a feladatokat, és ki lehet építeni a „rugalmas szolidaritás rendszerét” – mondta Angela Merkel.

 

Hangsúlyozta: a legfőbb cél az illegális migráció visszaszorítása, mert megengedhetetlen, hogy az embercsempészek döntésék el, ki jöhet Európába, ezért gondoskodni kell a külső határ védelméről.

 

 hirdetes_400x285  

Soros: Új válság közeleg, Európa vegyen fel hitelt!

 

Azonban a határvédelem önmagában nem elég, a nemzetközi fejlesztési politika eszközeit is használni kell, így ki kell dolgozni egy „Marshall-tervet” Afrika fejlődésének támogatására, együtt kell működni a tranzitországokkal az illegális migráció elleni küzdelemben, a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért folytatott küzdelemmel pedig jobb életkilátásokat és biztonságot kell teremteni a származási országokban – fejtette ki Angela Merkel, kiemelve, hogy nincs fejlődés biztonság nélkül, ezért össze kell hangolni a fejlesztés-, és a biztonságpolitikát.

 

Hozzátette, hogy kritikus szemmel meg kell vizsgálni a fejlesztési politika eddigi gyakorlatát, és nemcsak hatékonyabban, hanem közösen, EU-s szinten összehangolt módon kell tenni a segítségre szoruló országok fejlesztéséért. A legális migráció lehetőségét is biztosítani kell, például a tanulás, a szakmai képzés vagy továbbképzés céljából – mondta a német kancellár.

 

MTI

Nyitókép: dortmund24.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!