A lengyel munkaadók még több vendégmunkást foglalkoztatnának és azt is szorgalmazzák, hogy Ukrajnánál távolabbi országokból érkezzenek emberek munkát vállalni Lengyelországba – írja a lengyel Business Insider Polska.

 

Az üzleti-gazdasági portál szerint a lengyel cégek azért lobbiznak, hogy maz állam meghosszabbítsa azt az időt, amit a vízummal érkező ukrán vendégmunkások a Lengyelországban tölthetnek, és ösztönzőket kell bevezetni, hogy ott akarjanak munkát vállalni.

 

A kérdés két sarkalatos pontja a fizetés és a lakhatás biztosítása. Ez utóbbi a fiatalokat csábítaná az országba. A lengyel munkaadók bővítenék az egyszerűsített eljárás keretében foglalkoztatható külföldiek származási országainak listáját. Magyarul, már nem csak Ukrajnából várnák a dolgozni akarókat, hanem jóval távolabbról. Az elképzeléseik közt  India, a Fülöp-szigetek, Nepál és Bangladesh szerepel.

 

  hirdetes_300x300   

Ma már a lengyel cégek 10 százaléka foglalkoztat több-kevesebb ukrán munkaerőt. Ahogy sok más közép-kelet-európai országban, Lengyelországban is munkaerőhiány van. Felmérések szerint a nagyvállalatok 40, a KKV-k 20 és a mikrovállalkozások 15 százaléka keres ukrán alkalmazottakat azonnali belépéssel.

 

BusinessInsider.com

Nyitókép: financialtribune.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!