A kormánykoalícióban erősödik a nyomás Andrej Danko jelöltjeire arra vonatkozóan, hogy a védelmi minisztérium milliárdos vadászgép vásárlása ne csak az SNS elképzelései szerint történjen – írja a DenníkN.

 

A gigatender akkora nagy, hogy csak a pozsonyi körgyűrű, vagy az R1-es egyes részének PPP projektje mérhető hozzá. Az egész ügyletet az SNS elnöke, Andrej Danko jelöltjeinek szűk köre készíti elő.

 

A védelmi minisztériumban ezekben a napokban döntenek a hadsereg új vadászgépeinek vásárlásáról. A hat gép előzetes ára 1-2 milliárd euróba kerülhet. Ez az egyik legnagyobb, egyszeri megrendelés Szlovákia megalakulása óta. További százmilliókba kerülhet az egész rendszer működtetése.

 

 hirdetes_400x285  

A DenníkN információi szerint a projektről már jövő héten döntés születhet a védelmi miniszter tanácsadói körében. A kérdés, hogy Szlovákia a svéd Gripenek, vagy a legmodernebb amerikai F-16-osok mellett-e dönt.

 

A javaslat ezt követően, várhatóan június végéig Peter Pellegrini kormánya elé kerül. A végső szót tehát a kormány mondja ki.

 

Minden szigorúan titkos

 

Hogy milyen kritériumok alapján kerülnek kiválasztásra a vadászgépek, melyek a következő 30 évben repülni fognak, egyelőre csak az SNS jelöltjei tudják.

 

A kiválasztás a védelmi minisztériumban zajlik, külső szakértők ki vannak zárva a folyamatból, mint ahogy a sajtó sincs tájékoztatva a részletekről. Az egyes ajánlatokról csak a résztvevők részéről közzétett adatokból lehet sejtésünk.

 

A szaktárca egészen addig titkosítaná a megatendert, amíg a kormány döntése meg nem születik. Mindez azonban egyre erősebb ellenállásba ütközik a koalíción belül, ami végül keresztbe húzhatja az SNS számításait.

 

A Pénzügyminisztérium Értéket a pénzért szakértői is szót kérnek

 

A DenníkN cikke szerint az SNS szintjén a döntés vélhetően már jóval korábban megszületett. Danko és emberei ismételten jelezték, hogy az amerikai F-16-osokat támogatják, még ha valószínűleg drágábbak is lesznek.

 

A másik alternatíva a JAS 39 Gripen, mely jelenleg öt ország hadseregében szolgál, beleértve Csehországot és Magyarországot is. Kép: DenníkN

 

Amennyiben csak az ár lenne a feltétel, a svéd Gripenek tűnnek kifizetődőbbnek, melyeknek a rendelkezésre álló adatok szerint alacsonyabbak a repülési kiadásai.

 

„Az F 16-osokhoz képest alacsonyabban az üzemi költségei,“

 

mondta Vladimír Bednár katonai szakértő.

 

A Gripenek teljesítménye ugyanakkor alacsonyabb. A hadsereg egyes vezetői is inkább a konkurens F-16-osok mellett érvelnek. Mégpedig azzal, hogy hatékonyabb a radarja, erősebb motorral rendelkezik és jobban megfelel a gyalogság támogatására.

 

Az SNS számára minél később, annál jobb

 

A koalíción belül a gépek leszállításának időpontja is problémát jelent. A svédek azt ígérik, hogy a szerződés aláírását követően másfél éven belül leszállítják a gépeket. A Most-Híd számára ez lehet a fő érv arra, hogy Szlovákia mielőbb lecserélje az orosz Mig-29-eseket.

 

Az amerikaiak 2022 utánra tudják csak szállítani a legújabb F-16-osokat. A későbbi időpont az SNS-nek kedvez, akik az orosz technika minél további használatában érdekeltek.

 

Peter Pellegrini erejét is felmérik

 

A vadászgép-vásárlás Peter Pellegrini aktuális erejének fokmérője is lesz, mint ahogy annak felmérésére is szolgál majd, hogy a Smer vajon képes-e gátat szabni Andrej Danko erejének és ambícióinak.

 

Peter Pellegrini és Andrej Danko. Kép: DenníkN

 

A helyzet jelenleg a DenníkN szerint úgy néz ki, hogy bár Fico korábban európai megoldásról beszélt, a kérdésre, hogy ugyanígy gondolja-e Pellegrini is, kitérően válaszolt:

 

„Olyan megoldásra van szükség, mely európai és transzatlanti is egyben,“

 

mondta, amivel mindkét variánst, a Gripeneket és az F-16-osokat is kilátásba helyezte.

 

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: F-16 (DenníkN)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!