Tavaly az orvosok a szlovákiai pácienseknek leggyakrabban szív- és érrendszeri, neurológiai és emésztőrendszeri panaszokra írtak fel gyógyszereket – derült ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) által közreadott statisztikából.

 

A TOP 10-es, azaz a leggyakrabban felírt kategóriába tartozó gyógyszerekre az egészségügyi biztosítók mintegy 15,9 millió eurót fizettek ki, míg a páciensek több mint 8,4 millió eurót áldoztak ezekre a gyógyszerekre.

 

A pácienseknek orvosi receptre leggyakrabban Novalgint fájdalomcsillapítót írtak fel (több mint 1,3 millió eladott csomag). A másik, a patikusok által leggyakrabban kiadott gyógyszer közé a vérnyomáscsökkentő Agen tartozik (több mint 804.000 eladott csomag), őt pedig a krónikus szívelégtelenségre felírt Concor követi a ranglista harmadik helyén (több mint 797.000 eladott csomag).

 

 hirdetes_810x300  

A negyedik helyet a szív- és érrendszeri problémákra felírt Nebilet gyógyszer foglalta el (több mint 724.000 eladott csomag), az ötödik helyen az álmatlanságra felírt Stilnox követi (mintegy 697.000 eladott csomag), hatodik a köszvényre felírt Milurit (több mint 630.000 eladott csomag), hetedik a fertőzött sebek kezelésére szolgáló, a nőgyógyászatban gyakran gyakran alkalmazott Pamycon (több mint 554.000 eladott csomag).

 

A recept ellenében kapható gyógyszerek tízes listájának nyolcadik helyén a vérrögképződést gátló Anopyrin áll (több mint 549.000 eladott csomag). A kilencedik helyen a retina vagy a belső fül keringési zavarainak kezelésére szolgáló Enelbin kapott helyet (közel 534.000 eladott csomag), míg a tizedik helyet a vízhatjó Furon szerezte meg (több mint 496.000 eladott csomag).

 

A gyógyszerészek tavaly 80,7 millió csomag gyógyszert adtak ki orvosi receptre. Az egészségbiztosítók mintegy 886,4 millió eurót fizettek ki ezekért a gyógyszerekért, míg a páciensek 145,9 milló eurót fizettek rá a gyógyszerekre, mely 3,3 %-os növekedést jelent.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Zem Zdravia

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!