Már csak két nap, és megkezdődik az oroszországi foci-vb. Az M4Sport ugyan közvetíti a mérkőzéseket, azonban nem minden határon túli magyar nézheti majd anyanyelvén a találkozókat. A Marosvásárhelyi Rádió az MTVA-hoz fordult a geokódolással kapcsolatos kérdéseivel, melyre választ is kapott.

 

Sajnálattal tudatjuk, hogy a 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság magyar nyelvű, M4 Sporton futó közvetítéseit csak Magyarország területéről lehet majd fogni, határainkon túl a közvetítések geokódolva lesznek. Biztosítjuk, hogy ez a sajnálatos helyzet nem a csatornán múlt: a magyar közmédia mindent elkövet annak érdekében, hogy a határainkon túl is magyar nyelven legyenek nézhetőek a legfontosabb sportesemények.

 

olvasható az MTVA közleményében.

 

Az M4 Sport csatorna kizárólag az adott esemény nemzetközi jogtulajdonosaival (szövetségek, ügynökségek) kötött szerződéseinek megfelelően tudja közvetíteni az egyes kiemelt nemzetközi sporteseményeket. A külföldi jogtulajdonosok a tulajdonukat képező sporteseményeket jellemzően az elérhető legmagasabb bevétel érdekében országonként értékesítik azzal a kitétellel, hogy az adott ország csak az országhatáron belül szolgáltathat, ezzel biztosítva a külföldi jogtulajdonosok számára, hogy teljes áron tudják értékesíteni a jogokat más-más, akár szomszédos országokban is – magyarázza az MTVA a helyzetet, majd megjegyzik, hogy a kódolás ugyanúgy érvényes a magyar adók online-felületein is.

 hirdetes_810x300  

 

A határmenti vidékeken azért jó eséllyel elérhető lesz magyarul is a vb-közvetítés, de Erdélyben, ahol már csak műholdon keresztül fogható az adás, nem lesz szerencséjük a szurkolóknak.

 

Az idei labdarúgó-világbajnokságra vonatkozó jogdíjszerződés régen, évekkel ezelőtt köttetett a magyar területi hatály korlátozásával. A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezőire vonatkozó szerződések alapján viszont már Románia és Szlovákia területén is követhetővé válhatnak majd a magyar nyelvű közvetítések.

 

zárja magyarázatát az MTVA.

 

Körkép.sk, marosvasarhelyiradio.ro

Nyitókép: szekelyhon.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!