Az EP döntött a képviselői helyek csökkentéséről. Szlovákia plusz 1 helyet kap

Az Európai Parlament  képviselőinek száma 751-ről 705-re csökken azt követően, hogy az Egyesült Királyság kiválik az Európai Unióból – döntött az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán, Magyarország mandátumainak száma nem változik, a szlovák EP-képviselők száma eggyel emelkedhet.

 

Az uniós parlament tájékoztatása szerint az 566 szavazattal támogatott, 94 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett elfogadott döntés alapján a Brexit következtében megüresedő 73 helyből 46 tartalékban marad, amelynek egy részét vagy az egészét az újonnan csatlakozó országok között osztják majd szét. A fennmaradó 27 volt brit képviselői helyet az aránytalanul kevés képviselővel rendelkező 14 tagállam között osztják szét.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyenlőtlenségek kiegyenlítése érdekében Franciaország és Spanyolország 5-5, Olaszország és Hollandia 3-3, Írország 2, valamint Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria, Dánia, Szlovákia, Horvátország, Finnország és Észtország 1-1 további mandátumot kapna. A többi uniós tagállam mandátumainak száma nem változik.

 

MTI/Körkép.sk

Nyitókép: pt.depositphotos.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!