Londoni pénzügyi elemzők szerint minden egyes brit háztartásnak évi ezer fontjába kerülhet, ha a brit EU-tagság megszűnése után vámok jelennek meg az Egyesült Királyság és az Európai Unió jelenleg teljesen vámmentes kereskedelmében.

 

Az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég londoni részlege által összeállított tanulmány szerint nincs olyan Brexit-forgatókönyv, amely valamilyen mértékben ne emelné a brit háztartásokra háruló költségeket. A tanulmány a jövő héten jelenik meg, de a BBC már hétfőn közölt belőle részleteket.

 

A ház szerint a legrosszabb forgatókönyv esetén, vagyis akkor, ha az EU-val folytatott brit kereskedelmet a Brexit után magas vámok és szabályozói korlátozások terhelnék, a nemzetgazdasági szintű éves többletköltség elérheti a 27 milliárd fontot (csaknem 10 ezer milliárd forintot), vagyis a 27 millió brit háztartás mindegyikére kivetítve az ezer fontot.

 

 hirdetes_300x300  

Kína visszavág

 

Az újonnan kivetendő vámok jelentik a problémát az amerikai-kínai kapcsolatokban is.

 

Kína bejelentette, hogy 34 milliárd dollár értékben vezet be vámokat az amerikai termékekre. A kínai pénzügyminisztérium szombaton jelentette be, hogy július 6-i hatállyal 25 százalékos vámot vet ki 545 amerikai termékre, beleértve a szója, az elektromos autók, a narancsdzsúsz, a whisky, a tengeri rákok, a lazac és a szivartermékeket is.

 

A kínai kormány elmondása szerint így reagálnak „megegyező mértékben” arra, hogy Donald Teump amerikai elnök importvámok kivetését jelentette be a kínai termékekre.

 

MTI/Webnoviny/Körkép.sk

Nyitókép: webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!