Önálló euróövezeti költségvetés felállítását és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszer (ESM) továbbfejlesztését javasolja Németország és Franciaország – jelentette be Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök kedden a Berlin melletti Mesebergben.

 

A német-francia kormánykonzultáció alkalmából a német kormány vendégházában, a Meseberg kastélyban folytatott tárgyalásuk után tartott tájékoztatón Angela Merkel elmondta, hogy a külön euróövezeti büdzsé a valutaunióhoz tartozó 19 európai uniós tagállam konvergenciáját és a beruházásokat szolgálná.

 

A költségvetés tagállami befizetésekből, európai uniós forrásokból és önálló, például a pénzügyi tranzakciók megadóztatása révén keletkező bevételekből gazdálkodna, működését egy külön szervezet irányítaná.

 

 hirdetes_810x300  

A tervezett összeget nem nevezték meg. Erről Emmanuel Macron elmondta, nem lenne jó, ha egy 19 országot érintő ügy minden részletét két ország határozná meg. Hozzátette: a jövő héten elkezdődnek az egyeztetések, azzal a céllal, hogy az év végére kidolgozzák, és 2021-től beindítsák a rendszert.

 

Németország és Franciaország támogatja az EU-n kívüli menedékjogi központok felállítását

 

Angela Merkel és Emmanuel Macron is üdvözölte az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által ismertetett javaslatot az EU határain kívül felállítandó központokról.

 

A francia elnök a menedékkérők visszautasítása körüli német belpolitikai vitákkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: Franciaország hajlandó kétoldalú megállapodást kötni Németországgal mindazon menedékkérők visszafogadásáról, akiket Franciaországban regisztráltak, de továbbutaznak Németországba.

 

MTI

Nyitókép: haz.de

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!