Már nem Németország a legnagyobb menekültbefogadó a világon. Az ENSZ Menekülthivatala szerint németeknél menekültkérelmet benyújtók száma a 2016-os 722 400 főről 2017-re 198 300 főre esett vissza. Ezzel szemben az USA-ban menedéket kérők száma 27 százalékkal emelkedett, és átvette a nem túl hízelgő első helyet a célországok listáján.

 

Az USA-ba 2017-ben 331 700 menekültkérelmet adtak le, és mivel német adatok drasztikusan lecsökkentek – illik hangsúlyozni, hogy az ENSZ statisztikái szerint -, a világ legnagyobb célországává vált. Eddig a második helyen volt a sorban.

 

A Németországba igyekvő migránsok számának csökkenése akkor zuhant meg drasztikusan, mikor tavaly teljesen bezárult a nyugat-balkáni útvonal, illetve szigorították a német-osztrák határokon az ellenőrzéseket.

 

 hirdetes_810x300  

A német pozíció azonban elég ingatag lábakon áll. Törökország területén 3,5 millió, főleg szír menekült várja, hogy továbbengedjék Európa irányába. Amennyiben az EU és Törökország kapcsolata olyannyira megromolna, hogy Ankara felmondja az EU-török menekültpaktumot, ez az embertömeg megindulhat elsősorban Németország irányába.

 

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az ENSZ kimutatása épp azután látott napvilágot, hogy Németországban belpolitikai válságot idézett elő Angela Merkel (CDU) német kancellár és Horst Seehofer (bajor CSU) belügyminiszter közötti nézeteltérés a migrációs politikát illetően.

 

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!