Radikális váltást sürgetett az EU migrációs politikájában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki a brüsszeli minicsúcsra „többszintű” javaslatcsomaggal érkezett meg  – jelentette az Ansa olasz hírügynökség vasárnap.

 

A találkozó előtt olasz újságíróknak nyilatkozva Giuseppe Conte bejelentette, hogy a római kormány „teljesen új” javaslatcsomagot dolgozott ki a migrációhoz fűződő problémák megoldására. Olaszország kihívás előtt all és radikális váltást sürget – jelentette ki Giuseppe Conte.

 

Az olasz javaslat az angol „European multilevel strategy for migration” nevet kapta: az első információk szerint hat részből áll és tíz célkitűzést fogalmaz meg.

 

 hirdetes_400x285  

Az olasz javaslat célja a migráció „hatékony és fenntartható szabályozása és kezelése” a dublini rendszer „túllépésével” a jelenlegi migrációs válsághelyzetben: „strukturális megoldást kívánunk adni, az olasz közvélemény ezt sürgeti” – mondta Giuseppe Conte.

 

Korábbi információk szerint Róma hajlandó lenne engedni a „másodlagos mozgások” kérdésében, vagyis nem zárkózik el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd innen más tagállamba mentek tovább, ahol nem részesültek menedékjogban. Ezért cserébe viszont az olasz kormány a dublini rendszer módosítását szorgalmazza azzal a javaslattal, hogy az Olaszországba érkező migránsokat azonnal osszák szét a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje.

 

MTI

Nyitókép: skynews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!